Vprašanje:

Dediščini sem se po očetu odpovedala zaradi prevelikega socialnega dolga. Imel je tudi avto, brez vrednosti. Kaj naj sedaj s tem?
 

Odgovor:

Načeloma je dedič avtomobila dedič, ki je dedoval po očetu. V kolikor avtomobil ni bil predmet dedovanja v primarnem postopku in bi dedič želel postati lastnik avtomobila (da bi ga lahko prijavil v promet), je potrebno na sodišče vložiti predlog za izdajo sklepa zaradi naknadno najdenega premoženja.

e-obrazec - Predlog za izdajo novega sklepa o dedovanju, zaradi pozneje najdenega premoženja

Dedovanje naknadno najdenega premoženja ureja 221. člen Zakona o dedovanju.

Če se po pravnomočnosti sklepa o dedovanju najde premoženje, za katero se ob izdaji sklepa ni vedelo, da pripada zapuščini, sodišče ne opravi nove zapuščinske obravnave, temveč razdeli to premoženje z novim sklepom na podlagi prejšnjega sklepa o dedovanju.

Torej tudi naknadno najdeno premoženje dedujejo isti dediči, kot premoženje iz prvega sklepa o dedovanju. 

Zapuščina brez dedičev postane lastnina Republike Slovenije. V kolikor v vašem primeru ni bilo drugih dedičev, je predvidoma dedovala Republika Slovenija, na podlagi uveljavljanja pravice do vračila izplačane socialne pomoči.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kdaj je potrebno vrniti socialno pomoč?

Informiran.si - Ukinjeno vračilo socialne pomoči in zaznambe na nepremičninah

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!