Vprašanje:

Polbrat je dedoval vse premoženje po babičinem bratu, pred 10. leti. Izvedel sem sedaj, po smrti babice. Lahko zahtevam nujni delež?
 

Odgovor:

Pravica, zahtevati zapuščino kot zapustnikov dedič, zastara naproti poštenemu posestniku v enem letu, odkar je dedič zvedel za svojo pravico in za posestnika stvari zapuščine, najpozneje pa v desetih letih, računajoč za zakonitega dediča od zapustnikove smrti, za oporočnega dediča pa od razglasitve oporoke.

Nasproti nepoštenemu posestniku zastara ta pravica v dvajsetih letih.

Glede na sorodstvena razmerja, predvidevamo, da je polbrat premoženje podedoval na podlagi oporoke. Pri tem moramo omeniti, da niste nujni delež po babičinem bratu, tako da iz premoženja babičinega brata nujnega deleža niti ne bi mogli zahtevati.

Glede na to, da ne omenjate drugače, predvidevamo, da babica ni zapustila premoženja, torej po njej ne morete dedovati.

Kot njen vnuk (potomec njenega potomca) ste nujni dedič po babici, vendar pa bi nujni delež lahko zahtevali (v primeru da ni drugega premoženja) na podlagi vračila daril, ki bi jih podarila za časa življenja.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!