Vprašanje:

Sem solastnik nepremičnine. Dedoval sem nujni delež po mami. Oče želi, da se odpovem svoji dediščini. Ima oče to pravico? 
 

Odgovor:

Ne. Odločitev o sprejemu dediščine, oz. odločitev o uveljavljanju nujnega deleža vsaka opravilno sposobna oseba sprejme sama. Odločitev ne sme biti sprejeta s pomočjo zvijače ali pod prisilo.

e-obrazec - Dedna izjava

e-obrazec - Odpoved dediščini

Dedič, ki je dal izjavo, lahko zahteva razveljavitev izjave, če. je bila povzročena s silo, grožnjo ali zvijačo, ali če je bila dana v zmoti.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!