Vprašanje:

Z bratom sva solastnika vsak polovice stanovanja po pokojni mami. Kdo deduje njegov delež po njegovi smrti? 
 

Odgovor:

Bratovo stanovanje oz. njegov lastniški del se bo dedoval isto, kot njegovo ostalo premoženje. V kolikor brat dedvanja ne bo določil v oporoki, se bo dedovalo po dednih redih.

e-obrazec - Oporoka

V I. dednem redu dedujejo otroci in zakonski (ali zunajzakonski) partner.

V kolikor ni dedičev I. dednega reda boste dedovali dediči II. dednega reda. Torej 1/2 deduje bratova žena, drugo polovico pa dedujejo starši. V kolikor brat nima žene ali zunajzakonske partnerke, so dediči starši v celoti. V kolikor je kateri od staršev pokojen, si njegov del razdelijo otroci (bratje in sestre).

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!