Vprašanje:

Se na zapuščinski razpravi omenijo tudi dolgovi? Brat je bil v dolgovih in z mamo ne upava sprejeti dediščine.
 

Odgovor:

Dedič je odgovoren za zapustnikove dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. Če se dedič dedovanju odpove dedovanju ne odgovarjate za zapustnikove dolgove.

Sodišče v zapuščinskem postopku ugotovi vrednost zapuščine, torej popiše in oceni vse premoženje, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, tudi tisto, s katerim je razpolagal z oporoko, in vse njegove terjatve, tudi tiste, ki jih ima proti kakšnemu dediču, izvzemši terjatve, ki so očitno neizterljive.

Od ugotovljene vrednosti premoženja, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, se odbijejo zapustnikovi dolgovi, stroški za popis in ocenitev zapuščine in stroški za zapustnikov pogreb.

Upnikovi dolgovi se tako lahko priglasijo v zapuščino. V kolikor niso znani, lahko poplačilo zahtevajo kasneje od dedičev, vendar vsakega od dedičev terjajo le do višine podedovanega premoženja, ki ga je podedoval konkretni dedič.

V kolikor se dedič dedovanju odpove, ne odgovarja za zapustnikove dolgove.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!