Vprašanje:

Ima brat, ki se je odpovedal nepremičnini, ki je predmet dedovanja, pravico do nujnega deleža. Dobil je parcelo na obali.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da se brat ni odpovedal dediščini, temveč je le izjavil, da ne želi deleža na konkretni nepremičnini.

Najprej glede odpovedi dedovanja.

Dedič se lahko odpove dediščini z izjavo, ki jo poda sodišču do konca zapuščinske obravnave.

e-obrazec: Odpoved dediščini

Odpoved dediščini ne more biti delna in ne pogojna. Torej se lahko brat odpove dediščini zgolj v celoti, ne zgolj dedovanju na določenem premoženju.

Kolikor razumemo je šlo v vašem primeru torej zgolj za dogovor med dediči. Dediči se lahko tako med sabo dogovorite in sklenete dedni dogovor. V kolikor to ni mogoče, vas bo sodišče napotilo na pravdo.

Nujni delež je inštitut, ki pride v poštev, ko je zapustnik premoženje pred smrtjo bodisi podaril z darilno pogodbo ali premoženje razdelil v oporoki. V kolikor gre za zakonsko dedovanje, nujnega deleža ni. V tem primeru dediču pripada zakonski dedni delež.

Darilo, ki ga dedič prejme pred smrtjo, se dediču vračuna v njegov delež.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!