Vprašanje:

Ima brat, ki se je odpovedal nepremičnini, ki je predmet dedovanja, pravico do nujnega deleža. Dobil je parcelo na obali.
 

Odgovor:

Predvidevamo, da se brat ni odpovedal dediščini, temveč je le izjavil, da ne želi deleža na konkretni nepremičnini.

Najprej glede odpovedi dedovanja.

Dedič se lahko odpove dediščini z izjavo, ki jo poda sodišču do konca zapuščinske obravnave.

e-obrazec: Odpoved dediščini

Odpoved dediščini ne more biti delna in ne pogojna. Torej se lahko brat odpove dediščini zgolj v celoti, ne zgolj dedovanju na določenem premoženju.

Kolikor razumemo je šlo v vašem primeru torej zgolj za dogovor med dediči. Dediči se lahko tako med sabo dogovorite in sklenete dedni dogovor. V kolikor to ni mogoče, vas bo sodišče napotilo na pravdo.

Nujni delež je inštitut, ki pride v poštev, ko je zapustnik premoženje pred smrtjo bodisi podaril z darilno pogodbo ali premoženje razdelil v oporoki. V kolikor gre za zakonsko dedovanje, nujnega deleža ni. V tem primeru dediču pripada zakonski dedni delež.

Darilo, ki ga dedič prejme pred smrtjo, se dediču vračuna v njegov delež.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!