Vprašanje:

Po očetu ne bi rad dedoval (razlog je dolg). Kako najlažje urediti, da je prejemnica oporoke moja izven zakonska partnerka?
 

Odgovor:

Oče lahko sestavi oporoko, v kateri vašo zunajzakonsko partnerko določi kot edino dedinjo vsega vašega premoženja.

e-obrazec - Oporoka

Glede na to, da je z vidika plačila davka na dediščine in darila pomembno, da se ji prizna status vaše zunajzakonske partnerke (kot taka je namreč opravičena plačila davka) predlagamo, da v oporoko, ali kot ločeno izjavo, priloženo oporoki, prizna, da je vaša zunajzakonska partnerka.

Poleg tega predlagamo, da shranite vse morebitne dokaze o obstoju vajine zunajzakonske zveze (skupne pogodbe, račune, ipd,...).

Kljub temu pa je možno, da bo zunajzakonska partnerka zavezana k plačilu davka na dediščine in darila. Plačila davka je namreč oproščen dedič I. dednega reda, ter dedič, ki je izenačen z dedičem I. dednega reda. To so zet, snaha, pastorek in dedič ali obdarjenec, ki je živel z zapustnikom ali darovalcem v registrirani istospolni partnerski skupnosti.

Ker svaštvo nastane šele s sklenitvijo zakonske zveze (ne pa tudi v zunajzakonski zvezi) se zunajzakonski partner otroka zapustnika ne šteje kot dedič, ki je izenačen z dedičem I. dednega reda.

Vaša zunaj zakonska partnerka tako skoraj gotovo ne bo oproščena plačila davka ob dedovanju.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!