Vprašanje:

Ali je predmet dedovanja pri nujnem deležu tudi premoženje zakonca, ki je bilo pridobljeno v zakonski zvezi s pokojnikom?


Odgovor:

Deduje se premoženje zapustnika (umrlega). V dednem postopku se ugotavlja, kaj v to premoženje dejansko spada.

Pri skupnem premoženju zakoncev (torej pri premoženju, ki ga zakonca v času zakona ustvarita z delom), se deduje le del, ki pripada zapustniku, če še živi zakonec zahteva, da se njegov del skupnega premoženja (običajno je to 1/2 skupnega premoženja) izloči iz dedne mase.

 

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!