Vprašanje:

Ali je predmet dedovanja pri nujnem deležu tudi premoženje zakonca, ki je bilo pridobljeno v zakonski zvezi s pokojnikom?


Odgovor:

Deduje se premoženje zapustnika (umrlega). V dednem postopku se ugotavlja, kaj v to premoženje dejansko spada.

Pri skupnem premoženju zakoncev (torej pri premoženju, ki ga zakonca v času zakona ustvarita z delom), se deduje le del, ki pripada zapustniku, če še živi zakonec zahteva, da se njegov del skupnega premoženja (običajno je to 1/2 skupnega premoženja) izloči iz dedne mase.

 

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!