Vprašanje:

Na pogrebu očeta sem izvedela da je dve nepremičnini podari mojemu bratu pred 3 leti. Lahko od tega kaj zahtevam?
 

Odgovor:

Po smrti očeta Vi, kot dedič I. dednega reda (kamor spadajo tudi Vaša mati in Vari bratje in sestre) dedujete njegovo premoženje. Vsak od Vas deduje v enakem deležu (če seveda oče ni napisal oporoke, kjer je dedovanje določeno drugače).

Darilo, ki ga je prejel brat se všteva v njegov dedni delež.

Če sta bili nepremičnini edino očetovo premoženje, lahko zahtevate nujni delež. Ta znaša 1/2 zakonskega deleža. Če ni preostalih nepremičnin, sodišče ne bo opravilo zapuščinske razprave, tako da jo morate predlagati sami. Na zapuščinski razpravi boste lahko zahtevali nujni delež.

e-obrazec - Zahteva za razpis zapuščinske obravnave v zapuščinskem postopku

Več informacij boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!