Vprašanje:

Na pogrebu očeta sem izvedela da je dve nepremičnini podari mojemu bratu pred 3 leti. Lahko od tega kaj zahtevam?
 

Odgovor:

Po smrti očeta Vi, kot dedič I. dednega reda (kamor spadajo tudi Vaša mati in Vari bratje in sestre) dedujete njegovo premoženje. Vsak od Vas deduje v enakem deležu (če seveda oče ni napisal oporoke, kjer je dedovanje določeno drugače).

Darilo, ki ga je prejel brat se všteva v njegov dedni delež.

Če sta bili nepremičnini edino očetovo premoženje, lahko zahtevate nujni delež. Ta znaša 1/2 zakonskega deleža. Če ni preostalih nepremičnin, sodišče ne bo opravilo zapuščinske razprave, tako da jo morate predlagati sami. Na zapuščinski razpravi boste lahko zahtevali nujni delež.

e-obrazec - Zahteva za razpis zapuščinske obravnave v zapuščinskem postopku

Več informacij boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!