Vprašanje:

Ali ustni dogovor o dedovanju velja kot oporoka, če imam priče?
 

Odgovor:

Oporočitelj lahko izjavi svojo poslednjo voljo ustno pred dvema pričama le, če zaradi izrednih razmer ne more napraviti pisne oporoke.

Ali gre za izredne razmere, se presoja v vsakem primeru posebej. Lahko gre za objektivne razmere (denimo požar, poplava, potres, ...) ali subjektivne (denimo naglo in nepričakovano poslabšanje bolezni, ...).

Ustna oporoka preneha veljati po 30. dneh od prenehanja izrednih razmer, v katerih je bila napravljena.

Pri ustni oporoki so lahko priče samo osebe, ki smejo biti priče pri sodni oporoki, ni pa treba, da znajo brati in pisati.

Priče so lahko polnoletne osebe, ki jim ni vzeta poslovna sposobnost in ki znajo brati in pisati, ter morajo razumeti tudi jezik, v katerem je oporoka napravljena.

Priče ne morejo biti oporočiteljevi potomci, njegovi posvojenci in njihovi potomci, njegovi predniki in posvojitelji, njegovi sorodniki v stranski vrsti do vštetega tretjega kolena, zakonci vseh teh oseb in zakonec oporočitelja.

Priče, pred katerimi je oporočitelj ustno izjavil svojo poslednjo voljo, morajo brez odlašanja zapisati oporočiteljevo izjavo in jo čim prej izročiti sodišču ali jo ustno ponoviti pred sodiščem in pri tem povedati tudi, kdaj, kje in v kakšnih okoliščinah je oporočitelj izjavil svojo poslednjo voljo. Vendar pa izpolnitev teh dolžnosti prič ni pogoj za veljavnost ustne oporoke.

Če oporočitelj v ustni oporoki kaj zapušča oporočnim pričam, njihovim zakoncem, njihovim prednikom, njihovim potomcem in njihovim sorodnikom v stranski vrsti od vštetega tretjega kolena sorodstva ali zakoncem vseh teh oseb, so ta določila oporoke neveljavna.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!