Vprašanje:

Ali lahko zahtevam nujni delež pri pogodbi o preužitku?
 

Odgovor:

Ne. Premoženje, ki je predmet preužitka ne more iti v dedno maso, ker gre za odplačno pogodbo med preužitkarjem in prevzemnikom. Prevzemnik namreč premoženja ne "dobi kot darilo", ampak mora v zameno nuditi določene dajatve in storitve (oskrbovanje, streho nad glavo,...).

Zato ta del premoženja ni predmet dedovanja.

Nujni delež bi lahko zahtevali, če bi obstajalo še kakšno drugo premoženje, ki ni del pogodbe o preužitku, ali če prevzemnik (tisti, ki je premoženje s pogodbo dobil) ni izponjeval svojih obveznosti iz pogobe. V tem primeru lahko to pogodbo o preužitku izpodbijate.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Naveden nasvet oz. odgovor je informativne narave, saj je izdelan na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!